Wat is een opstelling?

Het opstellingswerk is een mooie manier om bewust emoties waar te nemen binnen een (familie-) systeem en de betekenis te voelen, zodat (levens) energie weer gaat stromen. We leven in verschillende systemen; je familie, organisatie waar je werkt, een (sport) club waar je lid van bent, een leefgemeenschap etcetera.

Een opstelling is een weergave van jouw huidige werkelijkheid rondom een bepaald thema. Het laat je zien en ervaren wat er aan de hand is in jouw systeem. Het geeft diepe inzichten en je kunt vaak eerste stappen tot verandering in de opstelling al zetten. De uiteindelijke opstelling openbaart zich en geeft een compleet beeld in plaats van alleen jouw eigen stukje daarbinnen. Je ervaart ook wat de anderen uit jouw systeem in jouw opstelling beleven. We vullen zoveel in wat anders blijkt te zijn.

Voor wie is het?

Een familie- en/of organisatie opstelling kan voor iedereen die vragen heeft rondom specifieke (levens)thema’s. Ook voor degenen die worstelt met eigen blokkades, overtuigingen en/of patronen, die maar niet te doorbreken lijken. Je hebt ergens last van in je leven en het lukt je niet dat op te lossen ongeacht wat je er aan doet. Het systemisch veld waarbinnen je beweegt liegt niet en helpt je maskers te laten vallen. Er ontstaat ruimte om zelf te verschijnen en te zien wat jij nodig hebt in je leven. Het helpt de diepe verbinding met jezelf te herstellen, dat wat er voor jou toe doet.

Als schipper sta jij aan het roer. Jij bent verantwoordelijk voor jouw proces en jij bepaalt welke stappen je zet. Ik begeleid jou daarbij vanuit mijn kennis en kunde. Ik ben geen therapeut of anderszins. Ik kijk met jou mee en ik begeleid jou in jouw zoektocht naar antwoorden. We gaan samen op reis. Ook voor mij is het iedere keer weer een avontuur om mee te mogen kijken in het systeem van een ander. Ik weet  nooit vooraf de uitkomst.

Horen, zien, voelen, omarmen en accepteren ...!

Hoe werkt een opstelling?

Een opstelling kan individueel of in groepsverband plaatsvinden. Het is net wat je prettig vindt. Voor individuele opstellingen werk ik conform de ‘ blaadjes methode’. Blaadjes representeren hetgeen jij opstelt. Samen kijken we naar jouw vraagstelling. Vandaaruit zakken we samen dieper in de opstelling tot we de kern te pakken hebben. Belangrijk voor mij is dat jij daarna zelfstandig verder kunt of gerichte professionele hulp kunt vragen.

Een opstelling in groepsverband verloopt vergelijkbaar met de individuele opstelling. Het verschil is dat we werken met echte representanten in plaats van blaadjes. Hiervoor organiseer ik aparte workshops bij voldoende aanmeldingen. Je kunt deelnemen als vraaginbrenger of als representant. Ook als representant is het waardevol om mee te doen. Vaak raakt hetgeen jij representeert je eigen thema’s.